Dit jaar kozen we voor de familietochten voor 2 afstanden: 18 km en 25km.

Na 3 jaar fietsen richting Bossuit werd evenwel voor de editie 2018 gekozen voor vernieuwing! Er wordt gestart aan de bioboerderij Ganzenhof en onze seingevers dragen er zorg voor dat iedereen een veilig parcours mag afleggen. Nog geen kilometer voorbij de start kan de recreatieve fietser al genieten van de Avelgemse Scheldemeersen met schit

terend zicht op de neogotische kerk van Avelgem en mooie vergezichten op de Kluisberg. De  afgeschuinde oevers van de Rijtgracht trekken trouwens menige rietvogels aan…. En wie ontdekt op zijn weg het ooievaarsnest?Al gauw  bereiken we langs coupure Deweer het jaagpad die gedomineerd wordt door de impossante  nieuwe Ijzerwegbrug over de Schelde. We laten deze rechts liggen en fietsen veilig en rustig langs het jaagpad tot Waarmaarde. We verlaten het Scheldetraject om te fietsen langs de historisch interessante Romaanse kerk van  het dorpje Waarmaarde.

Iets verder vormen de Kerhovense Scheldemeersen een bijzonder aangename ontdekking. Eventjes alle aandacht voor de passage in het drukkere verkeer aan het ronde punt te Kerkhove. Daar voorbij komen we bij de Voldersveldhoeve voor een welgekomen bevoorrading waar we verwend worden met bioproducten van het Ganzenhof.

Deze hoeve dateert uit uit de 16e-17e eeuw en was tot de 19e eeuw omwald met losstaande bebouwing. Men vermoedt dat dit in oorsprong geen hoeve, maar een baljuwhuis was. De hoeve combineert bijzondere erfgoedkenmerken met natuurelementen. Naast een indrukwekkende haardplaats kan je het vernieuwde zink- en schrijnwerk en een authentieke geleemde voutekamer bewonderen. In de tuin vind je een oogstklare moestuin (opgestart in het kader van Samen Tuinieren) en aansluitende boomgaard met hoogstammen terug. Tijdens de Ganzenhofkrieretocht kan de hoeve bezocht worden en kunnen kinderen gedurende een zoektocht kennismaken met deze unieke locatie.

Tijdens de Ganzenhofkrieretocht kan je op ’t Voldersveld tevens de tentoonstelling ‘De (On)zichtbare Parkinson’ van vzw TIPz bezoeken. De beschrijving van de ziekte van Parkinson keert terug tot 1817 en gebeurde door de Engelse arts Dr. James Parkinson (1755-1824). Net zoals de hoeve momenteel wordt gerenoveerd, zo wordt ook de omschrijving van deze neurodegeneratieve ziekte in een nieuw kleedje gestoken door de organisatie TIPz.

TIPz – Tijd voor Integratie, Participatie en “z” is een vzw die zich engageert om de positie van mensen in moeilijke levenssituaties te versterken. TIPz reikt hen handvaten aan om zich beter te wapenen tegen de uitdagingen van de ziekte van Parkinson.

U kan de vzw TIPz steeds steunen via TRIODOS BE65 5230 8081 2896
www.tipz.be

We mogen gerust even nagenieten van deze verse lekkernijen bij dit prachtige decor. De mooie en beboste heuvelzone van Tiegem laten we rechts van ons en fietsen langs rustige binnenbaantjes richting Avelgem om te sluiten in het Ganzenhof. Voor de 25 km maken we echter nog een ommetjes naar Otegem. Ooit al Art Gallery Deweer bezocht? Moet je zeker eens doen de komende maanden. Een bemande oversteek brengt je algauw op grondgebied  Heestert om zo  De Dries in Avelgem te bereiken. Moe en voldaan kan er gezellig nagepraat worden op de gezellige binnenkoer van  het Ganzenhof bij een koffie of streekbiertje. Bij aankomst kunnen onze jeugdigen  genieten van het reuze springkasteel of hun gezicht  laten versieren aan de kindergrime.


Praktische informatie familietocht
Zaterdag 7 en zondag 8 juli 2017
Startlocatie: bioboerderij Het Ganzenhof, Bosst
raat 2 in Avelgem
Starten kan van 13.00 tot 14.30 uur
Biobevoorrading op de Voldershoeve
Ter plaatse inschrijven


Prijzen inschrijving
<15 jaar met vergunning: 2 euro
<15 jaar zonder vergunning: 4 euro
Volwassenen met vergunning: 4 euro
Volwassenen zonder vergunning: 6 euro