Nieuw dit jaar is een heel korte familietocht van hooguit 5km op maat van de allerjongste deelnemers. Voor deze korte en veilige tocht kiezen we resoluut voor een trip door de mooie Scheldemeersen van Avelgem. Onze bemande oversteekplaatsen garanderen een veilige tocht. Bij aankomst kunnen onze jeugdigen  genieten van het reuze springkasteel of hun gezicht  laten versieren aan de kindergrime. Uiteraard worden alle deelnemers aan deze korte familietocht bij hun aankomst verwend met een hapje en drankje op de binnenkoer van de gezellige Ganzenhofboerderij.

De grotere afstand van de familietocht bedraagt dit jaar 25km

Er wordt gestart aan de bioboerderij Ganzenhof en onze seingevers dragen er zorg voor dat iedereen een veilig parcours mag afleggen. Nog geen kilometer voorbij de start kan de recreatieve fietser al genieten van de Avelgemse Scheldemeersen met schitterend zicht op de neogotische kerk van Avelgem en mooie vergezichten op de Kluisberg. De  afgeschuinde oevers van de Rijtgracht trekken trouwens menige rietvogels aan…. En wie ontdekt op zijn weg het ooievaarsnest?


Al gauw  bereiken we langs het jaagpad de nieuwe Ijzerwegbrug over de Schelde. Deze gedurfde kunstige fietsbrug brengt ons terug op Avelgems grondgebied . De door groen omarmde spoorwegbedding brengt ons achter het industriegebied van Avelgem. Zo fietsen we richting Outrijve tot aan het mooie kanaal Kortijk Bossuit. Dit kanaal dateert van 1857 en verbindt het Schelde- met het Leie-bekken. We verlaten het kanaal en vervolgen onze weg  via de oude spoorwegbedding Herseaux -Avelgem. De route kreeg de naam Trimaarzate, wat verwijst naar de vroegere functie van de spoorlijn, namelijk het vervoeren van Vlaamse trimards. Dit waren Vlaamse seizoenarbeiders die in de tweede helft van de 19e eeuw tot in de tweede helft van de 20e eeuw jaarlijks naar Frankrijk trokken om er te werken. Ze werkten er op de bietenvelden voor het zetten of rooien van bieten, waren actief in de suikerfabrieken, in de vlasnijverheid of in de cichorei-asten.

Vanaf de Trimaarzate is het nog een paar kilometer tot aan de bio-bevoorrading tot bij het kasteel van Bossuit. Het Kasteel van Bossuit is een classicistisch  kasteel. Het werd gebouwd in de 17de eeuw maar kreeg zijn huidig uitzicht in de 19de eeuw. In het mooie kasteelpark vindt de bevoorrading plaats met bioproducten van het Ganzenhof.

We mogen gerust even nagenieten van deze verse lekkernijen bij dit prachtige decor want op de terugweg kiezen we resoluut voor de kortste weg naar Avelgem. Een laatste bemande veilige oversteek aan de drukke Stationsbuurt van Avelgem brengt ons naar het gezellige centrum van Avelgem. Moe en voldaan kan er gezellig nagepraat worden op de gezellige binnenkoer van  het Ganzenhof bij een koffie of streekbiertje.


Praktische informatie familietocht
Zaterdag 8 en zondag 9 juli 2017
Startlocatie: bioboerderij Het Ganzenhof, Bosst
raat 2 in Avelgem
Starten kan van 13.00 tot 14.30 uur
Biobevoorrading op het kasteeldomein van Bossuit
Ter plaatse inschrijven


Prijzen inschrijving
<15 jaar met vergunning: 2 euro
<15 jaar zonder vergunning: 4 euro
Volwassenen met vergunning: 4 euro
Volwassenen zonder vergunning: 6 euro